Dolar 35,4226
Euro 36,3212
Altın 3.063,15
BİST 9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9 °C
Hafif Yağmurlu

Trafikte kulaklıkla müzik dinlemek hayati tehlike yaratabilir!

11.01.2025
A+
A-

Trafikte kulaklıkla müzik dinlemenin oluşturduğu risklere dikkat çeken uzmanlar, bu alışkanlığın hayati tehlikelere yol açtığını belirtiyor.

Trafikte kulaklıkla müzik dinlemek hayati tehlike yaratabilir!
REKLAM ALANI

Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, trafikte sağlıklı kalmanın en önemli iki unsuru olan gözler ve kulakların, kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı nedeniyle işlevini tam olarak yerine getiremediğini vurguladı.

“Hayati Sesleri Kaçırmayın!”

Şener, trafikte tehlikeleri algılamak için gözler kadar kulakların da kritik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Trafikteki tehlikeleri algılamamızı sağlayan iki önemli organımız var: gözlerimiz ve kulaklarımız. Kulaklıkla müzik dinlediğimizde çevremizdeki hayati sesleri duyamayız. Örneğin, hızla yaklaşan bir aracın sesi, geri gelen bir taşıtın uyarı sesi ya da acil bir durumda hareket eden ambulansın siren sesi gibi kritik sesler, dikkatimizi tehlikelerden uzaklaştırmamızı sağlayabilir.”

İSTENEN PARAGRAFTAN SONRA ÇIKAN REKLAM ALANI - 1

Modern kulaklıkların dış sesleri izole etme özelliklerinin de tehlikeyi artırdığına dikkat çeken Şener, trafikteki yayalar, koşucular, bisikletliler ve motosikletlilerin kulaklık kullanmamalarını önerdi.

Trafikte Müziğin Karanlık Yüzü

Müziğin ruhun gıdası olduğunu belirten Şener, yüksek sesle dinlenmesi halinde trafikte bir düşmana dönüşebileceğini şu sözlerle anlattı:
“Walkmen’lerle başlayan bireysel müzik dinleme alışkanlığı, günümüz teknolojisiyle bambaşka bir boyuta ulaştı. Yeni nesil kulaklıklar, dışarıdan gelen sesleri tamamen izole ediyor. Bu durum, hem dikkati dağıtıyor hem de hayati seslerin duyulmasını engelliyor.”

Trafik İstatistikleri Korkutuyor

2023 yılı trafik kazaları istatistikleri, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Trafik kazalarında hayatını kaybeden 6 bin 548 kişinin bin 453’ü yaya iken, yaralanan 350 bin 855 kişinin 40 bin 774’ü yayadan oluştu. Yaş gruplarına göre incelendiğinde, trafik kazalarında ölenlerin yüzde 10,1’i çocuklar ve gençlerden oluşuyor.

“Çocuklarımızı ve gençlerimizi koruyamıyoruz” diyen Şener, kazaların yaş gruplarına göre dağılımını şu şekilde açıkladı:
“0-17 yaş grubu ölümlerin yüzde 10,1’ini, 18-24 yaş grubu yüzde 13,6’sını oluşturuyor. Gençlerimizi ve çocuklarımızı trafikte kaybediyoruz. Bugün tedbir almazsak bu tablo daha da kötüleşecek.”

“Parkta Dinleyin, Trafikte Dikkat Edin!”

Kulaklıkla müzik dinlemenin yalnızca trafikten uzak alanlarda yapılması gerektiğini belirten Şener, taşıt trafiğinin olduğu bölgelerde bu alışkanlıktan kaçınılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, iki kulakta birden kulaklık takılı halde telefonla konuşmanın da riskli olduğuna dikkat çekti.

Trafikte sağ ve sağlıklı kalmak için uzmanların bu uyarılarını dikkate almak, hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için hayati önem taşıyor. Unutmayalım, bir saniyelik dikkat kaybı hayatımızı değiştirebilir.

Editör: Kadir Ali Boz

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.